Alle barn fødes uten egne tarmbakterier. De jobber iherdig fra dag en med å etablere en egen flora.
Allerede fødestedet, sykehus eller hjemme på landsbygda, spiller inn i den bakterielle programmeringen barnet går gjennom.
Er morens vagina preget av sunne melkesyrebakterier- eller underlivssopp? Vil påvirke utviklingen.
Keisersnitt eller vaginal fødsel? Forskjeller i mikrobiomet avhengig av fødselsmåten kan vare i 12 måneder.
Så kommer ammingen inn i bildet. Barn ernært med brystmelk slikker i seg hudbakterier under ammingen.
Hvis mor får såre brystvorter kan hun overføre hudsopp med ammingen. Barna får i seg vekstfaktorer for melkesyrebakterier (melkesukker og HMO`s), muligens levende probiotika i morsmelken.
Morsmelktillegg beriket med HMO er mer gunstig enn ikke beriket.
Overgangen til fast føde skaper store endringer. Jeg pleier å si at fiber fra varierte grønnsaker overtar den aktive delen med oppbygging av tarmfloraen etter morsmelken. Et mangelfullt inntak av grønnsaker er etter min erfaring en veldig viktig faktor for fordøyelsesproblemer fra 3- 15 år.
De to siste faktoren som kan bidra til skjevfordeling av tarmbakteriene er antibiotikakurer og matforgiftninger. Oppsummert skjer det en tautrekking i de 3 første levårene. Lykkes barn (og foreldrene) med å trekke i retning normal flora/ eubiose, er tarmens funksjon på plass og barnet fremstår som frisk.
Dansk artikkel fra 2021 som illustrerer detaljert «seedingen» av bakterier etter fødselen.
ABSTRACT
I løpet av deførste 3 leveårene gjennomgår tarmens mikrobielle økosystem enenestående prosesser.
Denne perioden anses som et viktig vindu i utviklingen. Bakteriefloraen er ekstremt skjør, og mye mer mottakelig for ytre påvirkninger enn en voksenflora. Mens avansert bioinformatik og kliniske studier har fått enorm oppmerksomhet, har det vært lite fokus på studier som undersøker grunnleggende vekstforhold. I denne oversikten fokuseres på den mikrobielle økologien, mest faktorer som påvirker utviklingen av tarmbakterienes utvikling. Blant disse faktorene er kilder i miljøet som sår tarmbakteriene, og ikke- levende faktorer som påvirker veksten, dessuten tilgjengelighet av næringstoffer som bakterien er avhengige av.
Les mer her...
Originalartikkel her: https://doi.org/10.1093/femsre/fuab001
Forskningsnytt ( fra 2012) som forklarer konsekvensene av an dårlig bakterieflora fra fødselen-
Spedbarnskolikk
Copyright © 2024