
Overvekt, mat og mikrobiom
NRK publiserte følgende artikkel i august 25: Gikk dobbelt så mye ned i vekt uten ultraprosessert mat. Forskerne mener funnene deres viser at kostrådene bør handle mer om hvordan maten er laget. For å forstå hvordan prosessert mat virker inn i utviklingen av overvekt, og påvirke vår mentale funksjon samtidig er det nyttig å undersøke innvirkning på tarmslimhinnene og tarmflora. Jeg legger til følgende publikasjon fra 2923: Effects of ultra-processed foods on the microbiota-gut-brain axis: The bread-and-butter issue (https://doi.org/10.1016/j.foodres.2023.112730) Ifølge de kinesiske forskerne har ultraprossert mat følgende innvirkning på tarmfloraen: Inntak av ferdigmat kan ha negativ innvirkning på den sunne tarmbakteriefloraen og påvirke produksjonen av nyttige kjemiske stoffer. Den skaper betennelse, skader tarmbarrieren, og kan sannsynligvis påvirke vår mental helse. Forskere tror at inntak av emulgatorer, kunstige søtstoffer, kunstige fargestoffer og konserveringsstoffer kan påvir
28. august 2025

Mat og høyt blodtrykk
Forleden kunne vi lese en artikkel i VG at diverse sunne matvarer som kakao, epler eller te kunne senke blodtrykket like effektivt som blodtrykkstabletter. Hvordan kan dette skje? I lengre tid har forskere visst om et molekyl kalt TMAO (Trimetylamin N-oksyd). Molekylet produseres i kroppen etter inntak av matvarer med høyt innhold av aminosyren cholin (som kjøtt eller egg). Ansvarlig for prosessen er visse tarmbakterier, spes. Porphyromonas gingivalis. Høy forekomst av denne bakterien bidrar sannsynligvis til økt blodtrykk, via økt produksjon av TMAO. Sekundære plantestoffer fra kakao, te eller druer hemmer oppveksten av TMAO- produserende stoffer, og bidrar dermed til reduskjon av blodtrykket.
22. august 2025
